In primul rand, sa intelegem ce este matasea.

Matasea este o tesatura naturala foarte fina ce provine din Asia Orientala, mai exact din China. Matasea este si a fost considerata din vremuri stravechi "Regina tesaturilor", un material pretios care se obtine printr-un proces complex si de aceea costul ei este ridicat. Ea se obtine din firul de cocon al fluturelui de matase Bombyx Mori.

Finetea ei vorbeste despre purtatoare si nu este o coincidenta alegerea unui astfel de material pentru a fi purtat si colectionat in garderoba ta. Matasea denota feminitate, eleganta si bun gust iar culorile si pictura ei vorbesc despre personalitate, fiind o expresie vie a sinelui. Asa cum Maria spune, "fiecare tablou ce iti surade va avea mereu ceva din tine."

Ca hainele si accesoriile tale din matase sa fie timeless, sa aiba o durata de viata cat mai lunga, este nevoie de putina atentie si grija, asa cum este cu fiecare lucru la care tinem.

Asteapta-te ca matasea imprimata, mai ales esarfa, la prima purtare sa fie mai "teapana" din cauza ca a iesit dintr-un proces complex de fixare a culorilor ce usuca putin fibra matasii insa fii fara grija, pe masura ce o vei purta, lanolina naturala (grasimea firului de tesatura) va reveni prin frecarea de pielea ta.

Cum ingrijesti matasea

Recomandarea producatorului este Dry Cleaning adica curatare uscata insa matasea se poate curata cu grija si acasa, astfel:

1. Spala matasea de mana, nu in masina de spalat. Spalatul acesteia sa fie facut in apa rece, fara frecare cu alte materiale deoarece se deterioreaza tesatura. Apa rece (nu calda!) va contribui la prelungirea vietii tesaturii. Un avantaj al matasii este ca nu va intra la apa.

2. Matasea se spala cu un detergent lichid, cu ph neutru, dedicat tesaturilor fine, naturale. Detergentii pulbere sau cu cristale pot deteriora sau pata fibra daca nu se dizolva complet.

3. Fiind atat de delicata, matasea nu se stoarce ci se aseaza uda intre doua prosoape moi din tesatura naturala- ex. bumbac, si se strange usor apoi se pune la uscat pe un umeras sau intinsa bine.

4. Se calca perfect cat este inca umeda, asezand o batista sau ceva subtire peste ea, la o temperatura setata hainelor fine. Sau foloseste un steamer in locul fierului de calcat traditional.

Beneficiile matasii sunt nenumarate insa ce trebuie sa stim este ca matasea are multe proprietati benefice atunci cand este purtata.

Este hipoalergenica datorita structurii sale proteice naturale devenind astfel alegerea perfecta pentru acelea dintre noi cu piele sensibila sau alergii. Cand vine vorba de hidratare si termoreglare, matasea este materialul ce absoarbe in mod semnificativ mai putina umiditate din pielea noastra fiind ideala pentru sezonul cald, racoroasa si lejera. Aceasta este o tesatura respirabila, superioara oricaror alte tesaturi ce elimina efectul de supra-incalzire.

Intr-un cuvant, matasea este vis. Un vis purtabil, o arta in miscare pe care o vei indragi multi ani si de care te vei bucura mult timp daca ai putina grija de ea.